Selna

Selna

Selna pripada u skupinu manjih naselja u Općini Garčin s 348 stanovnika prema popisu iz 2001. godine. Selo je smješteno na glavnoj prometnici županijske ceste Slavonski Brod – Vrpolje između sela Trnjana i Garčina, a od samog središta Općine udaljeno je svega 2 km zapadno prema Slavonskom Brodu.

Površina sela iznosi 4,28 kvadratnih kilometara i prosječne je gustoće naseljenosti od 82 stanovnika na kvadratnom kilometru površine. Selna ima 102 domaćinstva od kojih 54,9% čini populaciju muškog a 45,1% ženskog pučanstva. Mještani Selne bave se isključivo poljoprivredom i stočarstvom.

Naselje pripada župi Sv.Mateja u Garčinu, a u mjestu je sagrađena i crkvica Sv. Antuna Padovanskog. U Selni prevladava katoličko stanovništvo sa oko 85% ukupnog broja žitelja. Crkvica Sv.Antuna Padovanskog sagrađena je 1913.godine i od tada Seljani s ponosom slave svoga zaštitnika sela.

Brezna – potok koji dobrim dijelom protječe i kroz Selnu a koji se prema nekim izvorima spominje još u 15. stoljeću (izvire u Korduševcima na izvorima Ljeskovac i Bučevac a danas se ulijeva u Lateralni kanal kod Zadubravlja) do prije stotinjak godina čuvao je svoju posljednju vodenicu u ovim našim krajevima koja je bila na području današnjeg Poljica – nekada zaseoka Selne, smještenog na južnom dijelu sela prema Zadubravlju.

Danas je Selna kulturno i turističko središte Općine Garčin čemu su najviše pridonijeli bazeni koji su izgrađeni neposredno nakon Domovinskog rata. Športsko-turistički centar sastoji se od ukupno tri bazena, restorana u sklopu bazena, te niza, na žalost, još nezavršenih pratećih športskih objekata. U sklopu bazena nalazi se i jedina benzinska crpka u Općini Garčin sa velikim izgrađenim parkirnim prostorom.

U selu djeluje nogometni klub „Selna“ koji se uspješno takmiči u II ŽNL. Mještani Selne, u suradnji sa Općinom i Ministarstvom branitelja 2005. godine obnovili su prostor i mjesni dom u centru sela i posvetili ga svom jedinom poginulom Hrvatskom branitelju u domovinskom ratu Antunu Zarožinskom, te sam centar pretvorili u jedan od ljepših u okolnim selima.

Novosti

Selna

Skip to content