Klokočevik

Klokočevik

Klokočevik je najveće selo u sjevernom dijelu općine Garčin uz Vrhovinu. Udaljen je 7 km od sjedišta općine, površine 11,56 kvadratnih kilometara i prosječne gustoće naseljenosti od 42 stanovnika po kvadratnom kilometru.

Nalazi se na križanju županijske ceste Klokočevik – Zadubravlje i lokalne ceste Šušnjevci – Vrhovina – Klokočevik – Novo Topolje. U selu prema potpisu iz 2001. godine živi 691 stanovnik raspoređen u 212 domaćinstava sa 50,8% muške i 49,2% ženske populacije. Stanovnici se bave poljoprivredom, vinogradarstvom, stočarstvom a u novije vrijeme sve više voćarstvom, te kraj postaje sve više prepoznatljiv po vrlo dobrim nasadima jabuka, krušaka, šljiva, trešanja i sl.

Selo pripada župi Sv. Marka u Trnjanima, a u mjestu ima i sagrađena kapelica Sv. Kate. Pravoslavna crkva koja je započeta sa izgradnjom prije Domovinskog rata, srušena je tijekom agresije na RH i do danas nije obnovljena. Tijekom Domovinskog rata stanovništvo se znatno promijenilo, te sada u njemu u nekoliko postotaka prevladava katoličko pučanstvo.

Klokočevik

Skip to content