Vjerski život

Župa sv. Mateja Apostola i Evanđeliste Garčin

 

Garčin je sjedište Župe Garčin koje obuhvaća sljedeća sela: Bicko Selo, Sapce i Selnu. Današnja župna crkva sv.Mateja, apostola i evanđelista, u Garčinu nastala je polaganjem kamena temeljca još davne 1796.godine, a izgrađena je u roku godine dana. Izgrađena je u duhu kasnobarkone arhitekture kao jednobrodna građevina s polukružnim svetištem, zvonikom ukomponiranim u glavno pročelje i sakristijom prigrađenom uz svetište.

Župa sv. Marka Trnjani

Sjedište župe je u Trnjanima a okolna sela i filijale župe smještena su oko Trnjana, a to su:  Zadubravlje, Donja Vrba, Klokočevik, Ježevik, Vrhovina, Šušnjevci, Korduševci i Crno Polje.

Grabovac

Grabovac posvećeno Gospi Grabovačkoj, udaljeno tek 5 km od općinskog središta Garčina, smješteno je na padinama gore Dilj, a na ostacima staroga Garčina i župne crkve sv. Petra i Pavla ( XVI.st.) zajedno s kapelicom sv. Petra čini cjelinu mogućeg razvoja sakralnog i izletničkog turizma kako mještana općine tako i budućih hodočasnika iz drugih krajeva, koji u ugodnoj hladovini stare hrastove šume, uz osvježenje  pitkom vodom iz izvora Zvečaja i Javora, nalaze duhovnu i fizičku okrjepu. 

Kapelica sv. Petra

Kapelica sv. Petra nalazi se nekoliko stotina metara ispred svetišta Gospe Grabovačke na križanju ceste Klokočevik – Surevica – Novo Topolje i ceste Grabovac – Garčin. Kapelica je stara preko 200 godina, a u neposrednoj blizini kapelice još uvijek se nalaze vidljivi ostaci temelja nekadašnje župne crkve sv. Petra i Pavla.

 Kapelica sv. Petra omiljeno je mjesto molitve prolaznicima, izletnicima, a ponajviše hodočasnicima svetoj Gospi Grabovačkoj.

Na blagdan sv. Petra i Pavla tu se slavi misa za sve župljane.

 

Vjerski život

Skip to content