Zadubravlje

Zadubravlje

  Zadubravlje je drugo selo po veličini u Općini Garčin. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine u Zadubravlju živi 992 stanovnika od kojih je većina katoličke vjeroispovjesti. Smješteno je 5 km jugozapadno od središta Općine i površine je 12,89 kvadratnih kilometara. Gustoća naseljenosti Zadubravlja iznosi 77 stanovnika na kvadratni kilometar. Naselje se nalazi na križanju županijskih cesta Klokočevik-Zadubravlje i Donja Vrba-Slavonski Brod, te na samoj željezničkoj pruzi Slavonski Brod – Vinkovci.

Selo ima 277 domaćinstva u kojem živi 50,6 % muškog i 49,4 % ženskog puka. Stanovnici Zadubravlja se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom, no jedan manji dio zaposlen je u trgovini i ugostiteljstvu. Na području Zadubravlja radi i područna škola koja je u sklopu područne škole „Vjekoslav Klaić“ u Garčinu.

Od nedavno Zadubravlje je dobilo dugo očekivanu asfaltnu cestu prema Donjoj Vrbi što je uvelike pridonijelo još boljom povezanošću sela sa istočnim dijelom susjedne nam Općine Gornja Vrba, a preko nje i sa samim središtem Slavonskog Broda. Zadubravlje pripada župi Sv. Marka evanđelista iz Trnjana, a u selu je sagrađena i crkvica posvećena Sv. Roku.

Vrlo  bogat  kulturni  i  športski  život   vezan  je uz  Zadubravlje, što se prvenstveno odnosi  na KUD “Seljačka sloga” i pjevačke  skupine.

NK „Dubrava“  bio  je  dugogodišnji  i vrlo uspješan član I ŽNL, te se klub može pohvaliti i najljepšim igralištem ne samo u Općini Garčin već i u široj okolici. Danas se NK „Dubrava“ takmiči u II ŽNL.

Zadubravlje

Skip to content